Xhekson Pesë

Xhekson. Kush nuk e di këtë emër. Si Prisli, Çarls apo Dilan Xhekson është emër, që ka shkruar histori në muzikë. Por Xhekson është më shumë se emër i një muzicienti, është familje e muzicientëve.

Familie Jackson

Familja Xhekson prodhoi artiststët si Xhenet Xhekson, Xhermain Xhekson, La Toja Xhekson, Rendi Xhekson apo më të famshmin dhe më të suksesshmin Majkëll Xhekson! Fakti që familja prodhoi aq shumë artist muzike me siguri është babi i familjes Xhosef Xhekson ishte shumë ambicioz dhe i vuri nën presion fëmijët e tij për të punur shumë në këtë lëmi. Në rastin e Majkëllit karriera e tij nisi qysh në fëmijëri. Me vetëm 7 vjet Majkëll u bë këngëtar i”Xhekson Pesë”. Ky grup përbëhej nga pesë vëllezërit, Xheki, Tito, Xhermain, Marlonand, Majkëll Xhekson.

Jackson5Charts

Shpejt “Xhekson Pesë” mund të festonin sukseset e para të vogla, duke fituar disa konkurenca talenti. Me 1969 kontratë inqizimi ku në atë kohë me më të rëndësishmen  soul etiketën ShB- Amerikane Motown dhe me shfaqjen legjendare “Shou Ed Sullivan” më 14 Dhjetor 1969 që solli zbulimin e madh e “Xhekson Pesë”.

-The-Ed-Sullivan-Show-Back-In-1969-the-jackson-5-35248778-400-220

Hitet si “I want you back” apo këngët si “Abc”, “The Love You Saves” dhe “I’ll be There” presentoi grupin soul poashtu në skenën internacionale. Deri në mesin e 1975 grupi publikoi në total 13 albume me Motown.

Motown Logo

Sidoqoftë, Motown njihej për faktin se këngët shkruheshin eksluzivisht nga këngëshkruesit profesional. Vëllezërit Xhekson sidoqoftë donin që të bëheshin poashtu kreativisht aktiv; andaj ata u ndanë nga Motown. Vetë Xhermain qëndroi dhe ai poashtu u zëvendsua nga Rendi.

 

Pas kësaj ndarjeje grupi pranoi në pranverë të 1976 kontratë të re me “Epic Records. Të drejtat për emrin akoma ishin me Motown, dhe thjesht ata thirrën veten “Xheksons”. Me “Show the way you go” ata kishin vetëm hitet numër një me Epic Records, por turneu botëror mbaroi në fund të 70-ave dhe fillimi i 80-ave ishte pionere.

Epic Records

Edhe pse këngë e “Xheksons” nuk ishin në krye të top listave, “Xheksons” ishin botërisht të suksesshëm. 1980 Xhermain u kthye prap në grup. Prej Korrikut deri në Dhjetor 1984 grupi bëri turne përsëri me albumin “Viktory” përgjatë SHBA-ve, poashtu i thirrur “Turneu Victory”.

Victory Tour Logo

 

Shkurt pasi përfundoi turneu Majkëll i tha publikut për dorëheqjen e tij nga “Xheksons”, e që ishte edhe fundi i këtij grupi dhe kështu karriera solo e Majkëll dhe lindja e një prej artistit më frymëzues dhe të njohur të muzikës botërore filloi.

 

Përveç këngëve të njohura ai prodhoi shumë këngë të suskeshme si “Thriller”, “Got to be there”, “Bad”, apo “Invisible”. Tekste këngësh që thjeshtë bënë historinë.

By Dominik Daniel

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: