Kur shpresa jeshile piqet

Kopshti botanik i Universidade Federal Juiz de Fora

Livadhe të gjelbra dhe shtigje të tokës. Hapat, insektet dhe zogjtë që krijojnë muzikën. Familjet, miqtë dhe fëmijët që ecin së bashku, vëzhgojnë, dhe bëjnë pikniqe, në një zonë të madhe paqeje të qetë, dhe pasuri ekologjike. Njohuritë tradicionale ranë në doza të vogla, u përhapën lehtë nëpër vendin e bukur – që pothuajse do të kishte një fat të tmerrshëm.
Ttë lira, për të gjithë, në periferi të një qyteti të mesëm brazilian, Juiz de Fora.

Géssica Leine

Tingëllon si një ëndërr, apo jo? Në një farë mënyre, është një ëndërr kolektive e vërtetë.
Ky është një përshkrim i shkurtër i vendit për të cilin unë dua t’ju shkruaj – Kopshti Botanik i UFJF, Universiteti Federal i Juiz de Fora, në Brazil. Ende një shtim shumë i ri në qytetin tonë, duke qenë i hapur për publikun më 12 prill, është një hapësirë ​​e mrekullueshme për relaksim, lidhje me natyrën dhe edukimin ekologjik. Historia e saj është një shembull frymëzues i fuqisë së mobilizimit social për të mbrojtur trashëgiminë tonë më të çmuar dhe më të kërcënuar, mjedisin.

Maria Otávia Rezende UFJF Monitors

Para se të hymë thellë në të, vetëm disa fakte të shpejta për Kopshtin tonë. Me një total prej 921,703 akra Pyjore Atlantike, me të paktën 500 lloje të bimëve tashmë të identifikuara – ndër të cilat, disa të rrezikuara nga zhdukja, të tilla si Paubrasilia echinata, druri i kuq që i dha edhe vetë emrin vendit, – është i hapur për të gjithë javën me përjashtim të hënave. Ai ka vëzhgues shumë miqësorë, studentë të Universitetit, të gatshëm për t’iu përgjigjur pyetjeve, të japin informacion dhe sugjerime për shtigje.
Përveç punës kërkimore dhe studimore, ajo promovon edukimin mjedisor, ka tre galeri të artit në mjediset e saj, pranon vizita shkollore dhe u ofron vizitorëve pesë mënyra tematike, pasuruese për eksplorimin e kopshtit, përmes paneleve të shpërndara mirë me tekste të shkruara me lehtësi: “grupet e mëdha të perimeve “,” Proceset dhe marrëdhëniet ekologjike“, ”Socio-ambientalizmi“, ”Mitet braziliane, heroinat dhe heronjtë“ dhe e preferuara im personale ”Diversiteti I perimeve dhe etnobotanik“, duke paraqitur njohuritë e komuniteteve indigjene, fshatare dhe tradicionale rreth përdorimit të disa specieve.

Tani, historia e saj. Ajo që tani është Kopshti Botanik qëndron në një zonë të njohur lokalisht si Druri Krampeck, pasi ajo në të kaluarën i përkiste Krampecksëve, një familje me origjinë gjermane. Kjo zonë u ble në pjesë, të përbërë nga tri prona të ndryshme të cilat së bashku përbëjnë pyllin dhe që në vitin 1992 u deklaruan për mbrojtjen e mjedisit nga një ligj i shtetit. Kopshti në vetvete korrespondon vetëm me një nga pronat e mëparshme, “Sítio Malícia”, e blerë në vitin 2003 nga një grup biznesmenësh që synonin ta bënin atë një kompleks luksoz apartamentesh.

Gabriela Maciel 2

Sikur të mos kishin qënë protestat e njerëzve pylli do të ishte kthyer në kompleks apartmanesh. Megjithatë, bashkësia lokale nuk do ta kishte lënë atë. Banorët e rrethinave, organizatat jo qeverritare, organizatat publike dhe ato të shoqërisë civile demonstruan kundër projektit – sepse do të shkatërronte shumë biodiversitet dhe do ta mbyllte plotësisht qasjen e saj tek vendasit, duke e shndërrua në pronë private. Qëllimi i kërkuesve ishte për një park, rezervë, kopsht botanik apo të ngjashme për të marrë vendin e jo ndërtesa luksoze. Ndërsa protestat morën forcë dhe rezonancë, Universiteti hyri në debat, përqafoi luftën dhe bleu zonën në vitin 2010, me synimin për t’i kthyer këto plane në realitet.

Ndërsa unë eci nëpër kopsht me familjen time, në mëngjesin disi të hirtë të së dielës pas hapjes së saj, mendja ime paqësore luajti me dy mendime kryesore. Së pari, sa krenar që jam pjesë e një institucioni të tillë, të angazhuar në ruajtjen, jo komercializimin dhe demokratizimin e mjedisit tonë, duke promovuar dhe rritur ndërgjegjësimin për rëndësinë e saj. Duke realizuar këtë nismë, e cila përfshin një investim të madh, Universiteti përmbush rolin e tij social jo vetëm të mësimdhënies dhe të kërkimit – aktiviteteve të kryera edhe brenda Kopshtit, siç është përmendur më lart, por edhe si një kanal i dialogut midis sektorëve të ndryshëm të shoqërisë , si një ofrues i hapësirave të takimeve dhe si një organ që merr drejtimin në vlerësimin e trashëgimisë sonë kulturore dhe natyrore dhe në veprim të qëndrueshëm.

Maria Otávia Rezende_1

Së dyti, sa e habitshme, e bukur dhe e prekshme është forca e njerëzve të bashkuar rreth një qëllimi të përbashkët! Ne jemi në gjendje të ndryshojmë rrjedhën e ngjarjeve, të ndalojmë projektet e shkatërrimit dhe të bëjmë alternativa konstruktive. Ne nuk duhet të rrimë ulur dhe të ankohemi pa bërë asgjë, në vend të kësaj të shkojmë atje, bashkojmë forcat dhe t’i bëjmë kërkesat tona të dëgjohen dhe të shihen.

Jo, nuk po them që ne mund ta ndalojmë ndryshimin e klimës vetë. Një marrëveshje e madhe e përgjegjësisë – dhe fuqisë – është në duart e autoriteteve publike. Ata duhet të veprojnë gjithashtu, së bashku me aktorë të tjerë, si kompanitë. Por, siç tregon Kopshti Botanik, të bashkuar jemi më të fuqishëm dhe mund të bëjmë gjëra me të vërtetë të rëndësishme. Qoftë mbledhja e njerëzve lokalë, duke demonstruar dhe duke shprehur ide për institucionet, ose duke u rritur për të nxitur veprim, për të provokuar ndryshime.

E gjelbër është ngjyra e shpresës. Le të jetë edhe toni i qëndrimit tonë ndaj shtëpisë sonë, Tokës, e guximshme për të ëndërruar dhe për të vepruar, duke mbajtur parasysh mësimin që natyra gjithmonë na jep dhe se motoja e vjetër ka aq mirë fraza: bashkimi është fuqi.

Vitória dos Santos Acerbi

Translation: Jeton Vinca

Pictures by Maria Otávia Rezende, Géssica Leine & by Gabriela Maciel from UFJF

Related posts

Create a website or blog at WordPress.com

%d bloggers like this: